tiistai 1. joulukuuta 2015

Visuaalinen markkinointi

Mitä on visuaalinen markkinointi

Visuaalisella markkinoinnilla on suuri merkitys yritykselle, sillä suurin osa ihmiselle tulevasta informaatiosta tulee näköaistin kautta. Visuaalisen markkinoinnin tarkoituksena on vahvistaa asiakkaan mielikuvaa yrityksestä, tuotteista ja yrityksen arvoista, sekä herättää ostohaluja, luoda uusia tarpeita. Visuaalisen markkinoinnin kautta asiakas saa kosketuksen yrityksen tuotteisiin ja niitä ympäröivään tilaan, ja asiakkaan alitajunta rekisteröi niiden laadun. Siitä syntyvää tunnetta kutsutaan ostotapahtuman kokonaiselämykseksi.


Visuaalisen markkinoinnin tehtävät

Visuaalisella markkinoinnilla pystytään visualisoida yrityksen arvoja, palvelukulttuuria ja identiteettiä, ja tehdä yritys tunnetuksi, vahvistaa sen tuotekuvaa ja rakentaa yritysmielikuvaa.

Esimerkiksi The Body Shop pyrkii visuaalisella markkinoinnillaan selvästi vahvistamaan kuvaa luonnosta ja maapallosta välittävästä, ekologisesta ja ihmisläheisestä yrityksestä, joka valmistaa laadukkaita kosmetiikkatuotteita.

Visuaalisella markkinoinnilla pystytään myös vahvistamaan muiden kilpailukeinojen yhteisvaikutusta, asiakkaan ostohalua ja myynninvoluumia (yrityskuvan ja tunnettuuden avulla).

Erilaisia visuaalisen markkinoinnin keinoja on mm. tuotteiden esillepano liikkeen sisällä, näyteikkunat, myymälämainonta, promootiot, messut ja tapahtumat, näyttelyt ja tuotekatalogit.

Me olimme juuri Mary Kay-konsultti-kollegoideni kanssa Hyvinkään joulumarkkinoilla. Emme myyneet mitään, mutta meillä oli pöytä, joka oli päällystetty hienoilla liinoilla. Päällä oli kaksi suurta lyhtyä, joiden sisällä oli tuotteita jouluvalojen ympäröimänä. Pöydällä oli tekojääpaloja ja joulupalloja, ja tuotemerkit olivat esillä näyttävästi. Jaoimme arpalipukkeita, ja ihmiset kiinnittivät selvästi huomiota pöytäämme. Vahvistimme edustamamme tuotemerkin imagoa näyttävällä pöydällä, saimme asiakkaita pysähtymään ja täyttämään arvan. Markkina-asiakkailla niistä, jotka järjestivät oman ihonhoitoillan, oli jo ihonhoitoiltaan mennessäni jonkinlainen käsitys tuotemerkistä, vaikkeivat siitä ennen olleet kuulleetkaan. Näin teimme myös merkistä tunnetumman.


Minä tein myös avoimien ovien iltaamme varten tarkoitetun kutsun, yllä kuva kutsuun tulleesta kuvasta, jonka otin. Yritin saada kuvasta selkeän mutta visuaalisen, halusin, että siinä näkyisi jotain jouluisia elementtejä, ja että se olisi tunnelmallinen.

Yllä kuvankaappaus valmiista kutsusta (ei oikeasti sisällä mustia reunoja, oli oikeasti siis PDF-tiedosto). Mielestäni ensikertalaiseksi kutsu on varsin onnistunut, vaikka itse sanonkin. Asiakas pääsee heti joulun tuntuun, inspiroituu nautiskelevista sanavalinnoista, ja tunnelmallinen kuva vie hänet suoraan ihanaan avoimien ovien iltaan.

Tästä huomaamme, että pieni budjetti ei estä visuaalista markkinointia. Hyvin toteutettu visuaalinen markkinointi antaa terävän edun kilpailijoihin nähden.

Näyteikkunamainonta

Näyteikkunamainonnan etuja on sen edullinen kontaktihinta, se myy aukioloajan jälkeenkin, asiakas näkee tuotteet aitoina, se luo helposti yrityskuvaa ja vaikuttaa ostopäätöksiin. Hyvä näyteikkuna luo uusia tarpeita ja saa asiakkaan kävelemään kauppaan. Toisaalta huono, sotkuinen tai tunkkainen näyteikkuna varmistaa, ettei asiakas ainakaan asioi liikkeessä.


Näyteikkunan ulkonäöllä ilmoitetaan tuotteen arvokkuudesta. Esimerkiksi apteekin ikkunassa saattaa olla montakin tuotetta, mutta luksusmerkin ikkunassa esillä on vain muutama. Toisaalta esimerkiksi H&M pitää ikkunoissaan esillä vain muutamaa asiaa näin luoden kuvaa ylellisemmästä merkistä kuin onkaan. Myös suljettujen ikkunoiden ja tummennettujen lasien käyttäminen luo kuvaa luksusyrityksestä.


Näyteikkunan tekeminen

Näyteikkunaa tehdessä pitää miettiä ensin tuotteen arvokkuus, mitä vähemmän arvokas, sitä enemmän ikkunassa saa olla asioita näkyvillä. Näyteikkunaan valitaan tietenkin houkuttelevimman näköiset tuotteet. Näyteikkunassa on usein myös joku teema. Kun luonnos on laadittu, mainosaineisto kerätty, vanha esittely purettu, ikkuna pesty ja pohja siistitty, voidaan sijoitella tavarat. Ikkunan keskellä on noin metrin kokoinen alue, johon ihmiset eniten kiinnittävät huomiota - siihen laitetaan näkyville tärkein.

Näyteikkunat ovat tavarataloissa suuria, sillä siellä liikkuu paljon ihmisiä ikkunaostoksilla. Alennusmyyntien aikaan näyteikkunoissa on lähinnä alesta kertovia, kirkuvan punaisia lappuja, jotka kutsuvat käymään sisään.


Visuaalisuudella on siis merkitystä. On tärkeää, että kosmetiikkaneuvojat näyttävät huolitelluilta, se vahvistaa ihmisten kuvaa heidän ammattitaidostaan. Samoin kosmetiikamyymälöiden tulee olla siistejä, värikkäitä ja houkuttelevia. Kosmetiikkamyymälät sisustetaan eri tavalla, kuin esimerkiksi Citymarketin karkkiosasto. Jos myymälä näyttää likaiselta, pimeältä ja tunkkaiselta, ei asiakas halua asioida liikkeessä. Ensivaikutelma on myös tärkeä, se määrittää millaisen kuvan asiakas alitajuisesti saa yrityksestä. Sitä on vaikea lähteä enää siitä muuttamaan.











Lähteet/kuvat:



Silmä:

  The Body Shop:

Zara:
https://www.bing.com/images/search?q=zara&view=detailv2&&id=89E7850021A77B34A8D71890378200FA81FDF165&selectedIndex=41&ccid=4vv%2fs7Eg&simid=607999449580506395&thid=OIP.Me2fbffb3b1208d302cc9390332e9c8c1o0&ajaxhist=0

Apteekki:

Jouluikkuna:

Makeup store:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti