
Ensimmäisen postauksen aiheena on trendit. Lähestyin aihetta miettimällä ensin mitä haluan oppia trendeistä. Ensimmäisinä mieleen nousi mm. miten trendit muodostuvat, miksi ihmiset kulkevat trendien perässä, ja, nyt kun pohditaan aihetta markkinoinnin näkökulmasta, miten yritys hyötyy trendeistä.
Mitä trendit ovat?
Trendi on tietyn, tarkasteltavan ilmiön kehityssuunta. Se on
ohjailuvoima, joka saa ihmisen käyttäytymään tietyllä tavalla, ostamaan
tuotteen tai palvelun. Se on tietynlainen muoti-ilmiö. Yrityksen näkökulmasta
trendit ovat sattumanvaraisuuden hallintaa ja riskien minimoimista. Erityiset
trendisetterit käyvät "nuuhkimassa” mistä jutusta voisi tulla nyt uusin
trendi.
Miten trendejä muodostuu?
Trendit syntyvät aina jostain, alullepanija voi olla kuka vain pikkukylän coolin kutosluokkalaisen ja trenditoimiston väliltä. Yleensä trendit ovat suunniteltuja, trenditoimistojen luomia, ennakoituja edelläkävijyyden välineitä. Jotkut yritykset lähettävät trendihaukkoja trendinkeruumatkalle keräämään materiaalia, josta ehkä voisi rakentaa tulevan trendin. Monen eri ammattilaisen voimin pohditaan sitten mitä palasista voisi muodostua. Brainstorm-sessiossa pöydällä saattaa olla tilkunpalasia, esitteitä, kirpputorivaatteita, valokuvia...Lähes mitä vain siis. Niiden pohjalta valitaan elementit, jotka hallitsevat seuraavan kauden trendejä, esimerkiksi hapsut, hippityyli ja denimin sininen. Palasista trenditoimisto rakentaa trendikirjan, jonka myy eteenpäin eri alan yrityksille, jotka sitten kirjan pohjalta alkavat suunnitella omaa mallistoaan.

Trendejä syntyy siis toimistojen kynästä, mutta myös esimerkiksi julkisuuden henkilöillä voi olla sormensa pelissä. Esimerkiksi tyyli-ikoni Marilyn Monroe sai vaalean, kiharaisen tukan ja punaiset huulet pitkäksi aikaa muotiin (ovat tyylikkäitä vieläkin). Myös Madonna on luokiteltu jonkinmoiseksi trendinnäyttäjäksi räväkän ja yllätyksellisen tyylinsä ansiosta. Ihmiset seuraavat suuria amerikkalaisia palkintogaaloja nähdäkseen mitä kenelläkin on päällä, mikä nyt on muotia. Myös mediassa esiintyvät julkkikset vaikuttavat ihmisten mieltymyksiin muodista, varsinkin nuoret tytöt saavat helposti vaikutteita televisiossa ja lehdissä näyttäytyvistä julkkiksista.
Myös tavalliset ihmiset luovat trendejä. Esimerkiksi elokuva Mean Girls kertoo koulua hallitsevasta teinijoukkiosta, jotka päättävät mikä on in. Joskus juuri esimerkiksi koulun suositut tyypit alkavat pukeutua tietyllä tavalla, ja ollakseen myös suosittu ja muodikas, muut tulevat perässä.
Seurasin eräs päivä yhtä Facebookissa tapahtunutta keskustelua. Siinä noin 15-vuotiaat nuoret väittelivät siitä, kuka keksi muotisanan "uru" (muru, kulta). Kaikki väittivät sanaa omakseen. Jälleen esimerkki siitä, miten jokin hölmökin trendi voi lähteä leviämään ihmisten keskuudessa, varsinkin, jos sen alullepanija on joku suosittu.
Miksi ihmiset kulkevat trendien perässä?
Oxfordin yliopiston historoitsijan, Rebecca Arnoldsin mukaan ihmiset seuraavat trendejä paristakin syystä:
1) he haluavat kokeilla jotain uutta, tuntea kehittyvänsä
2) he haluavat kuulua joukkoon
Toisaalta ihmisiä ajaa muodinseuraamiseen myös pelko siitä, ettei kuulu joukkoon ja on ulkopuolinen. Yritykset käyttävät tätä hyväkseen saamalla ihmiset tuntemaan, että heidän on pakko ostaa uusin laite tai viimeisin muotivaate tullakseen hyväksytyksi yhteisöön.
Voin aika hyvin omasta kokemuksestani allekirjoittaa Rebeccan väitteet. Mietin miksi itse ostan muotivaatteita. Edellä mainittujen lisäksi voisin vielä huomauttaa, että kaupoissa myydään lähinnä muotivaatteita. Ei ole juurikaan erilaista valikoimaa, kaikki vaatekauppojen vaatteet ovat muodissa. Jos kauppa itse siis on muodissa, eikä sekään nyt tietenkään ole itsestään selvää.
Toisaalta kaikki eivät seuraa muotia, jotkut suorastaan pukeutuvat tai toimivat päin vastoin, kuin mitä muodissa on. Sitä kutsutaan vastamuodiksi. Esimerkiksi joskus 60-70- luvuilla nuoriso maalasi silmänsä mustiksi, otti paljon lävistyksiä ja kuunteli "räminämusaa" vastalauseeksi vanhemmalle sukupolvelle. Enää shokkiväreillä värjääminen tai kehon peittävät tatuoinnit eivät juurikaan kohauta. Nykypäivän ripsien- ja hiustenpidennysmuodille, pumpatuille huulille ja rinnoille, sekä suihkurusketukselle vastamuotina voisivat olla esimerkiksi ekoilusta ja kierrätyksestä kiinnostuneet, resuisiin vaatteisiin pukeutuneet hipsterit.
Kysyin siskoltani seuraako hän muotia. Vastaus kuului; jos se miellyttää minua. Hän ei ole ikinä erityisesti seurannut muotia, ostanut kaupoista vain oman makunsa mukaisia vaatteita. Minä taas olen aina ollut enemmän "muodin armoilla", olen saattanut ostaa jotain, mikä ei edes välttämättä ollut se järkevin tai kivoinkaan vaihtoehto - vain, koska se oli muodissa.
Kerran lapsena ostin vaaleanpunaiset, pörröiset "moon bootsit" talvikengiksi. Käytin niitä ehkä kaksi viikkoa.
Miten yritys hyötyy trendeistä?
Yritykset hyödyntävät trendejä tulevaisuuden hallintaan. Trendejä seuraamalla ne tietävät mikä tulevaisuudessa tulee myymään. Trendejä-seuraamattomat yritykset jäävät auttamatta vanhanaikaisiksi, joten trendien seuraaminen ja toteuttaminen yrityksen tuottamissa palveluissa on myös osoitus nykyaikaisuudesta, osaamisesta, osoitus siitä, että yritys tietää mitä tekee. Asiakkaat ostavat tuotteen mieluusti yritykseltä, joka osoittaa olevansa uusien trendien ja teknologian harjalla.
Trendeillä on siis merkitystä jokapäiväisessä elämässämme enemmän kuin arvaammekaan. Valitsemme usein kännykkämme, vaatteemme, hiustyylimme, jopa ruokamme vallalla olevien trendien mukaan. Yritykset käyttävät trendejä pysyäkseen "kuumina" ja asiantuntevina, sekä ennustaakseen mitä on tulossa muotiin, mitä kannattaa alkaa suunnitella ja valmistaa.
Lähteet:
Why do celebrities influence fashion trends: http://www.styleflair.com/why-do-celebrities-influence-fashion-trends/
Why do people follow fashion trends: http://oupeltglobalblog.com/2010/09/10/why-do-people-follow-fashion-trends/
Kuvat:
Hottis-Juha: https://www.bing.com/images/search?q=hottikset&view=detailv2&id=F3BD0DBF7D2DF22AF1C7C4B1051C35D73D6224F0&selectedindex=5&ccid=qwFal%2Fsu&simid=608044301928172386&thid=OIP.Mab015a97fb2e98daf757e3c599e2159bo2&mode=overlay&first=1
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti